
Kaffets uppiggande egenskaper tillsammans med dess unika smak gör det till en av världens mest uppskattade drycker. Men vad är egentligen kaffe, varför blir man pigg av det och hur mycket kaffe dricks?
Vad är kaffe?
Kaffebönan, genom vilken man framställer kaffe, är egentligen inte alls en böna utan kärnan av en röd frukt, stor som ett körsbär. Innanför fruktens tunna skinn finner man lite fruktkött som har en väldigt söt smak, och ett kärnhölje, och innanför det finns ett tunt silverskikt som omger kaffebönorna. I varje liten frukt finns två kaffebönor. Frukterna sitter på kaffeträdet som under naturliga förutsättningar blir 6-10 meter högt, men vid odling tuktas det oftast till en 2-3 meter hög buske. Det finns runt 50 olika arter av kaffeträdet som tillhör släkten mårväxter, den vanligaste, och mest exklusiva, kaffesorten är arabiskt kaffe, Caffea Arabicais, den står för ca 70 % av all kaffeframställning. Den andra är robustakaffe, Caffea Canephora, som är lättare att odla och ger mer kaffe men betydligt sämre kvalitet. Det arabiska kaffeträdet har väldoftande vita blommor, blanka, gröna blad och bär frukt nästan året om. Dock kräver det en jämn temperatur på mellan 15-25 grader, mycket vatten och ganska höga altituder. Dessa förutsättningar finner man i Afrika, Central- och Sydamerika och det är förstås därför det produceras så mycket kaffe där.
Varför blir man pigg av kaffe?
I kaffe finns ett ämne som heter koffein. Koffein är ett uppiggande och hjärnstimulerande ämne som finns naturligt i kaffe och te och som tillsats i t ex Coca-Cola. Forskare har försökt hitta hur koffeinet fungerar, vad det egentligen är som gör att man håller sig vaken efter intag. Man har hittat att effekten förmodligen uppstår eftersom koffeinet binder ett ämne i hjärnan som reglerar sömnen och därmed blockerar sömnimpulser. Många dricker kaffe just för koffeinets skull, för att vakna till liv på morgonen, hålla sig vaken under eftermiddagen, eller för att deras kroppar vant sig så vid koffeinet att de inte riktigt fungerar som normalt utan det. Koffein är alltså beroendeframkallande och kan orsaka abstinensbesvär såsom huvudvärk, irritation och trötthet. För att få ut det bästa ur koffeinets egenskaper så bör man dricka små mängder kaffe utspritt under dagen, på så sätt undviker man för höga doser som gör att man går upp för mycket i varv och sedan får en så kallad baksmälla och blir extra tung och trött när koffeinhalten i kroppen går ner igen. Får man i sig för höga doser koffein kan man dessutom inte jobba effektivt längre, hjärnan går på högvarv men tankarna är inte organiserade eller fokuserade och man känner sig mest stressad och tankspridd, utan förmåga att varva ner. Idag finns det de som väljer att dricka koffeinfritt kaffe, det kan vara ett bra alternativ för personer som inte tål koffein så bra, kanske blir de darriga, svettiga och får svårt att sitta still eller problem att sova. Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att vara försiktiga med koffein för att inte stressa sina barn.
Hur mycket kaffe dricks?
Förra året (2007) drack vi svenskar i snitt 157 liter kaffe per invånare, vilket motsvarar nästan 3,5 kopp per person och dag. Sett i jämförelse med andra länder är det en hög siffra. Tillsammans med andra nordiska länder ligger vi i topp i världen när det gäller kaffekonsumtion per invånare. Andra stordrickare är fransmännen och italienarna. Det har på senare år blivit än mer populärt att dricka kaffe, mycket tack vare alla moderna coffee shops som har något att erbjuda alla. Tiden då vanligt bryggkaffe med en eventuell slurk mjölk och lite socker var vad som menades med ”en kaffe” är sedan länge förbi, nu är det espressos, cappuccinos, caffè lattes och en uppsjö andra trendiga alternativ som regerar. I Sverige har dessa trender slagit igenom med ett brak och kaffe har blivit en hel vetenskap. I varje hörn finns en coffee shop och att ha alla kaffealternativ är viktigt om man vill skapa sig ett namn i kaffevärlden. Det kräver utbildning, särskilda kaffebryggare, mjölkskummare, espressomaskiner, olika kaffesorter, smaktillsatser och såklart rätt kopp eller mugg till varje sorts kaffe.