Kaffemarknaden blomstrar som aldrig förr med så många olika sätt att göra din egen kaffespecialitet. De marknadsledande kaffemaskinerna från Nespresso® och Dolce Gusto® och motsvarande kaffekapslar är populära över hela världen. Det finns  ett brett utbud av kapslar för båda systemen med tydligt fokus på hållbarhet och variation. Trots allt är både aluminium- och plastkapslar återvinningsbara.

Kaffe är inte bara en dryck

För många människor är det känslor, passion och ett nöje som avnjuts. Det är bara några av anledningarna till att människor sedan många år insett sin passion för kaffekapslar. Det är ingen slump att ett land känt för sina kaffespecialiteter och kärlek till kaffet, Spanien och den vackra staden Barcelona. Här arbetar experter och finsmakare med det “svarta guldet” hand i hand och förenar all sin kunskap och kompetens för att snabbt reagera på förändrade kundbehov.

Detta är en viktig förutsättning och anledningen till att man gång på gång lyckas ta fram nya tekniska, funktionella och praktiska lösningar.

De två viktigaste kapselmaterialen, plast och aluminium

Den första kaffekapseln kom ut på marknaden redan 1980 men det var inte förrän på 1990-talet som distributionen tog fart och kaffekapslarna började sin enastående segermarsch. Kaffe från en kapsel har förblivit enormt populärt bland kaffekännare över hela världen och fortsätter att skörda världsomfattande framgångar. Under de första åren tillverkades kapslar enbart av aluminium med endast en leverantör på marknaden. Då var aluminium den enda lämpliga råvaran på grund av dess utmärkta barriäregenskaper. Aluminium ger kaffepulvret och dess arom ett utmärkt skydd mot yttre påverkan det vill säga ljus, vatten och framför allt syre. Det gör att kaffet håller sig fräscht länge och behåller de egenskaper som är så uppskattade av kaffedrickare. Efterfrågan exploderade sedan bokstavligen och ökar fortfarande idag. Som ett resultat kom andra leverantörer gradvis in på marknaden och alternativ till aluminium söktes ivrigt. Man testade, undersökte och utvecklade kaffekapslar av plast och har marknadsfört dem i flera år nu. Tack vare en förfinad tillverkningsmetod och användningen av lämpliga råvaror har dessa plastkapslar samma utmärkta barriäregenskaper som aluminiumkapslarna.

Bästa Espressomaskinen

Mycket bra espressomaskin

Bästa Pris espressomaskin

Barista TS Smart Silver
 
Baristan för hemmet.

En äkta kaffegourmand kan uppskatta de flerfaldiga smakerna och de olika tillredningssätten.
10 990 kr

Caffeo Varianza CSP Espresso
 
En kompakt, helautomatisk maskin som erbjuder personlig kaffesmak fullt ut genom innovativ teknik och användarvänlighet.
7 495 kr

Espressobryggare KA5995 Plus
 
Maskinen jobbar med termoblocksystem för snabb uppvärmning och en konstant temperatur.
Med den här maskinen blir du enkelt din egen barista.


2 495 kr

Nespresso vs Nescafe Dolce Gusto

Även om både Nespresso och Dolce Gusto tillverkas av samma företag (Nestle) är det olika kapselsystem. Kapslarna från de två märkena är helt olika vad gäller storlek, densitet och material.

Vad detta betyder är att du inte kan använda Nespresso-kapslarna på en Dolce Gusto-maskin och vice versa. Du kan dock även hitta adaptrar som tillåter detta.

Innan du väljer mellan de två kommer vi att objektivt bedöma fördelarna och nackdelarna med varje kapselsystem. Låt oss börja med Nescafé Dolce Gusto.

Fördelar och nackdelar med Dolce Gusto

Fördelar

 • Nescafe Dolce Gusto kaffemaskiner, liksom kapseln är billigare än Nespresso.
 • Du får mer kaffe per kapsel jämfört med Nespresso.
 • Dolce Gusto Play & Select-systemet har upp till 7 nivåer medan Nespresso bara har två alternativ, lång och kort.
 • Du kan även göra andra drycker än kaffe som varm choklad och te då de har kapslar för det.

Nackdelar

 • Till skillnad från Nespresso har Dolce Gusto inte så många specialkaffen.
 • Dolce Gusto kaffemaskiner kommer inte med en kapselreservoar. Vad detta betyder är att du måste ta bort den förbrukade kapseln för att sätta i en ny kapsel.
 • Nespresso kaffebryggare har en speciell behållare dit alla använda kapslar hamnar.
  Om du är en espressoälskare kommer du att bli besviken eftersom Dolce Gusto inte är lika intensiv som Nespresso.

Fördelar och nackdelar med Nespresso

Fördelar

 • Om du är en kaffeälskare kommer du att älska Nespresso. Smaken av kaffe är extremt autentisk. Med sina två varianter: OriginalLine och VertuoLine är valmöjligheterna oändliga.
 • När jag skriver detta har Nespresso endast kaffe. Däremot har du många smaker att välja mellan.
 • Många av kapslarna kan producera crema (skumbildning) tack vare Nespresso-maskinen.
 • Det finns många kompatibla kapslar på marknaden.
 • Nespresso kapslar kan återvinnas.

Nackdelar

 • Kapslarna är dyrare än Dolce Gusto
 • Kapslar som producerar långkaffe ger mycket liten kaffe på 110 ml. Eftersom en kopp behöver mer än 220 ml måste du använda två kapslar. Dolce Gusto löser detta genom att producera lång kaffekapslar i rätt storlek.
 • Även om detta håller på att förändras är Nespressos fysiska butiker för närvarande begränsade. Även om du kan köpa Nespresso online, är Dolce Gusto lättare tillgänglig.

Väldigt gott kaffe!!

Rund och god smak

Bäst i Test

BellaCrema® Espresso
 

Särkilda arabicabönor rostas kraftigt och ger en kropp med fulländad, intensiv och lite kryddig smak. Ett kaffe för alla som söker den perfekta espresson eller som vill ha en kraftfull bas i sin Macchiato, Latte eller Cappuccino.


Bönans styrka: 4,5/5


Endast 259:- (1 kilo)

BellaCrema® LaCrema
 

Noga utvalda sorter av Arabicabönor blandas och utvecklar komplexa aromer i  la crema.  Passar perfekt för den som gärna tar en vanlig kopp kaffe men även dig som vill smaksätta sitt kaffe eller ha en lite mildare espresso.

Bönans styrka: 3/5


Endast 259:- (1 kilo)

Moka kokare 6 koppar
 
Espressobryggaren är tillverkad av det italienska företaget Bialetti som funnits i mer än 80 år och står för hög kvalité och snygg italiensk design. 
 


Kapacitet: ca:300ml


Endast 599:-


Vilka kapselbryggare fungerar med Nescafe Dolce Gusto?

 • Nescafé Dolce Gusto®
 • Circolo®
 • Jovia®
 • MiniMe®
 • Genio®
 • Esperta®
  Dolce Gusto kapslar fungerar alla med ovanstående maskiner. Andra kaffebryggare också kanske, se bara till att kolla in tillverkarens manual och leta efter “Nescafe Dolce Gusto Compatible” om du är psäker.

Vilka kapselbryggare är kompatibla med Nespresso?
På grund av Nespressos popularitet finns det många märken som tillverkar Nespresso-kompatibla kapslar.

Några av de bästa är:

 • BestPresso
 • Gourmesso
 • HiLine
 • Rosso kaffe
 • Lavazza
 • Legato Intenso
  och många fler
  Att välja Nespresso-kompatibla kapslar är vettigt eftersom de kan vara upp till 30 % billigare än de ursprungliga.

Dessutom erbjuder vissa Nespresso-kompatibla kapslar olika smakkombinationer som inte är tillgängliga med originalen.

Vilka kaffekapslar är kompatibla med DeLonghi kaffebryggare?
DeLonghi är ett av de ledande varumärkena för kaffeapparater. De har samarbetat med Nespresso för att skapa en rad kaffebryggare som är kompatibla med Nespresso-kapsla, bland dem den berömda DeLonghi Lattissima-serien.I likhet med Nespresso-kaffemaskinerna se till att du använder rätt Nespresso- eller Nespresso-kompatibla kapslar.
Nespresso OriginalLine-kapslar fungerar inte med VertuoLine-maskiner och vice versa.

Kan en Nespresso Pod användas två gånger?
Ja! Eftersom lock finns på marknaden kan en nespresso-pod användas mer än en gång. Du bör dock inte använda den mer än två gånger eftersom materialet blir svagare för varje användning och det gör även kaffet.

Var kan man återvinna kaffekapslar?
Att återvinna dina Nespresso-kapslar är ganska enkelt (även om det kräver lite ansträngning). Du behöver bara göra återvinning av dina kapslar till en del av din rutin.

På Nespressos hemsida kan du beställa en gratis återvinningspåse och få den skickad direkt hem till dig. Även om du köper din Nespresso-maskin eller kapslar från en officiell butik får du också återvinningspåsarna gratis.

Varje påse rymmer upp till 200 OriginalLine Nespresso-kapslar och 100 av de större VertuoLine.

När du har fyllt pålämnar du den helt enkelt till en Nespresso-butik, avfallscentral eller partnerbutik. Detta är ett bra initiativ från Nespresso eftersom kapslar kan ha en skadlig effekt på miljön om de inte kasseras på rätt sätt.

Ända sedan de introducerade sitt kapselåtervinningsprogram har det varit en stor framgång med Nespresso som rapporterar att nästan 90 % av kapslarna går igenom deras återvinningsprogram.

Dolce Gusto driver liknande återvinningsprogram.