Det är lätt att bli förvånad över hur snabbt malet kaffe förlorar sin smak i kontakt med luften. Vill man ha riktigt färskt och rikt kaffe bör man mala kaffebönorna själv, precis innan tillredningen. Det färdiga kaffet får en mycket bättre smak med nymalet kaffe, oavsett om man ska brygga en espresso eller använder en vanligare kaffebryggare. Doften av nymalet kaffe i köket retar dessutom luktsinnet på ett härligt sätt som förhöjer hela kaffeupplevelsen. Med en kaffekvarn och färskmalet kaffe är det också lättare att få till ett riktigt starkt och rikt kaffe utan att det blir beskt.

Det finns framförallt två olika typer av moderna kaffekvarnar. En typ av kaffekvarn använder knivar som skär eller slår kaffebönorna. Kaffekvarnar med knivar brukar vara enklare och lite billigare men har nackdelen att det är svårt att ställa in hur grovt kaffet ska malas. Det enda sättet att kontrollera grovleken med en kaffekvarn med knivar är att reglera tiden för malningen, längre tid ger ett mer finmalet kaffe. Kaffekvarnar med knivar låter ofta också betydligt mer än alternativet. Den andra typen av kaffekvarnar har likt traditionella kvarnar två skivor som maler kaffet mellan sig. Med en kaffekvarn som använder skivor är det enklare att ställa in grovleken på det malda kaffet.

För att få bäst resultat brukar det krävas att man lär känna kvarnen. Man kan behöva experimentera en hel del med grovlek, tid och mängd kaffebönor för att få ett riktigt bra resultat. Det är dock väl värt besväret då resultatet blir så mycket bättre än färdigmalet kaffe.

Då kaffe innehåller fett är det viktigt att man rengör sin kaffekvarn så gott det går. Då de flesta moderna kaffekvarnar är elektriska är det inte helt enkelt men man får försöka torka av kvarnen med en torr eller fuktig trasa för att försöka rengöra den så gott det går.

Kaffekvarnar kan kosta allt mellan någon hundralapp och flera tusen kronor. De enklare och billigare kaffekvarnarna använder i regel knivar för att mala kaffet medan de dyrare använder skivor och kan ibland även ha behållare för kaffebönor.

Föregående inlägg Vattenkokare