Kaffesorter

Droppkaffe eller filterkaffe

Droppbryggt eller filtrerat kaffe bryggs genom att hett vatten långsamt passerar över rostade, malda kaffebönor som finns i ett filter. Vatten sipprar genom det malda kaffet och absorberar dess oljor, smaker och essenser när det passerar genom filtret. Den använda kaffesumpen stannar kvar i filtret när vätskan långsamt droppar ner i ett uppsamlingskärl till exempel en karaff eller kanna. (tips på vad man kan använda kaffesumpen till)

Papperskaffefilter uppfanns i Tyskland av Melitta Bentz. För att minska avfallet använder vissa kaffedrickare filter av fint trådnät som kan återanvändas i flera år. Många länder i Latinamerika och Afrika lagar traditionellt droppkaffe med en liten återanvändbar påse gjord av bomull eller annat tyg.

Franskt presskaffe eller cafetière

En fransk press, även känd som en presskanna, kaffepress eller pressokaffe är en kaffebryggningsanordning patenterad av den italienske designern Attilio Calimani. En fransk press kräver en grövre malning av kaffe än ett kaffe för kaffefilter eftersom finare sump kommer att sippra genom pressfiltret och in i kaffet.

Kaffe i en fransk press bryggs genom att man placerar det malda kaffet i den tomma bägaren och tillsätter varmt (93–96 °C) vatten i proportioner av cirka 28 gram kaffe till 450 milliliter vatten mer eller mindre efter smak. Efter cirka fyra minuter trycks kolven för att separera sumpen och hålla dem i botten av bägaren sedan hälls kaffet upp. Kaffepressanvändare har olika preferenser för hur länge de ska vänta innan de trycker på kolven och vissa entusiaster föredrar att vänta längre än fyra minuter.

Kallbryggt kaffe

Kallbryggning, även kallad kallvattenextraktion eller kallpressning är processen att blötlägga kaffe i vatten vid kalla temperaturer under en längre period. Grovmalda bönor blötläggs i vatten i cirka 12 till 24 timmar.

Vattnet hålls i normal rumstemperatur men kylt vatten kan också användas. Efter att kaffet har blötlagts filtreras det med ett kaffefilter av papper eller en fransk press. Resultatet är ett kaffekoncentrat som späds ut med vatten eller mjölk, och som ibland serveras varmt men ofta kylt, över is eller blandat med is och andra ingredienser som choklad.

Kallbryggt kaffe har sitt ursprung i Japan där det har varit en traditionell metod för kaffebryggning i århundraden. Slow-drip kallbryggning även känd som Kyoto-stit eller som holländskt kaffe i Östasien (efter namnet på kaffeessenser som holländarna tog med till Asien) hänvisar till en process där vatten droppas genom kaffesump vid rumstemperatur under många timmar.

Eftersom de malda kaffebönorna i kallbryggt kaffe aldrig kommer i kontakt med uppvärmt vatten lakar processen ut smak från bönorna och skiljer sig från konventionella bryggningsmetoder. Kaffebönor innehåller ett antal delar som är mer lösliga vid högre temperaturer såsom koffein, oljor och fettsyror. Men bryggning vid lägre temperatur under 24 timmar resulterar i högre koffeinhalt när den bryggs i lika volym jämfört med 6 minuter vid 98 °C.

Väldigt gott kaffe!!

Rund och god smak

Bäst i Test

BellaCrema® Espresso
 

Särkilda arabicabönor rostas kraftigt och ger en kropp med fulländad, intensiv och lite kryddig smak. Ett kaffe för alla som söker den perfekta espresson eller som vill ha en kraftfull bas i sin Macchiato, Latte eller Cappuccino.


Bönans styrka: 4,5/5


Endast 259:- (1 kilo)

BellaCrema® LaCrema
 

Noga utvalda sorter av Arabicabönor blandas och utvecklar komplexa aromer i  la crema.  Passar perfekt för den som gärna tar en vanlig kopp kaffe men även dig som vill smaksätta sitt kaffe eller ha en lite mildare espresso.

Bönans styrka: 3/5


Endast 259:- (1 kilo)

Moka kokare 6 koppar
 
Espressobryggaren är tillverkad av det italienska företaget Bialetti som funnits i mer än 80 år och står för hög kvalité och snygg italiensk design. 
 


Kapacitet: ca:300ml


Endast 599:-

Iskaffe

Iskaffebryggning är en annan japansk kall kaffebryggning. Det liknar droppkaffe eftersom det innebär att hälla hett vatten över malet kaffe som finns i ett filter. I denna metod används en mindre mängd varmt vatten och kaffet droppas direkt över is som omedelbart kyler ner kaffet. Till skillnad från kallbryggning, en annan kall kaffemetod, bevarar isbryggt kaffe den smak och syra som är karakteristisk för hett droppkaffe. På grund av detta är isbryggt kaffe väl lämpat för lättare rostningar av kaffe, valt för sina unika och komplexa smaker. I många coffeeshops och kaffekedjor tillverkas iskaffe genom att ta hett kaffe och tillsätta is vilket urvattnar kaffet med tiden.

Perkolatorkaffe

En perkolatorbryggare är en typ av kanna som används för att brygga kaffe genom att kontinuerligt cirkulera det kokande vattnet genom sumpen med hjälp av gravitationen tills den önskade kaffestyrkan uppnås. Det finns fristående bryggare som innehåller ett inbyggt värmeelement. Perkolatorer var populära fram till 1970-talet då de i stor utsträckning ersattes med andra tekniker. I mitten av 1970-talet upphörde många företag att tillverka perkolatorer.

Turkiskt kaffe

Bönor för turkiskt kaffe mals till ett fint pulver. Turkiskt kaffe tillagas genom att sänka ner kaffesumpen i vatten och värma upp tills det precis kokar. Denna metod ger den maximala mängden skum. Om kaffet får koka längre blir mindre skum kvar. I Turkiet finns fyra grader av sötning. De turkiska termerna och ungefärliga mängder är följande: sade (vanligt; inget socker), az şekerli (lite socker, ca en halv tesked), orta şekerli (medium socker, en tesked), çok şekerli (mycket socker). Innan det kokar rörs kaffet och önskad mängd socker ner tills allt kaffe sjunker till botten och sockret är upplöst.

Moka-kaffe (eller mocka-kaffe)

Moka-kaffe är ett kaffe bryggt med en moka-kanna, en kaffebryggare med häll som producerar kaffe genom att varmvatten trycksätts av ånga som passerar genom malet kaffe med ett lägre tryck än en espressobryggare. Mokakannan är en italiensk uppfinning först framställd av Bialetti i början av 1930-talet. Smaken av moka kaffe beror mycket på bönsort, rostningsgrad, malningsfinhet och värmenivån som används. På grund av att det inblandade trycket är högre än atmosfärstrycket når blandningen av vatten och ånga temperaturer långt över 100 °C vilket orsakar en effektivare extraktion av koffein och smakämnen. Resulterar i en starkare bryggning än vad som erhålls genom droppbryggning.

Espressokaffe

Espressokaffe bryggs med maskin vilket tvingar en liten mängd nästan kokande vatten och ånga – cirka 86 till 95 °C under tryck genom finmalet och komprimerat kaffe. Espressomaskinen patenterades 1901 och utvecklades i Italien. Med uppfinningen av Gaggia-maskinen spred sig espresson i popularitet till Storbritannien på 1950-talet där den oftare dracks med mjölk som cappuccino på grund av inflytandet från de brittiska mjölkbarerna och sedan i Amerika på 1980-talet där det återigen huvudsakligen dracks med mjölk. Sedan spreds det över hela världen via kafékedjor. Espresso är i allmänhet tätare än kaffe som bryggts med andra metoder och har en högre koncentration av suspenderade och lösta fasta ämnen. Den har i allmänhet ett krämigt skum ovanpå som kallas crema. Espresso är basen för ett antal andra kaffedrycker såsom latte, cappuccino, macchiato, mocka och americano.

Caffè americano

En americano tillagas genom att tillsätta varmt vatten till espresso vilket ger en liknande styrka men annorlunda smak än bryggkaffe. Drycken består av en enkel eller dubbel shot espresso kombinerat med varmt vatten. Styrkan hos en americano varierar med antalet shots espresso som tillsätts. I USA används americano brett för att betyda att man kombinerar varmt vatten och espresso i endera ordningen. Variationer inkluderar lång svart och lungo.

Caffè lungo

En lungo (eller allongé på franska) liknar en caffè americano eller en lång svart. Men istället för att tillsätta vatten till en espresso bryggs allt vatten. Lungo är i allmänhet mindre än en americano eller en lång svart.

Cafe latte

Caffè latte ofta förkortad till bara latte på engelska är en kaffedryck av italienskt ursprung gjord på espresso och ångad mjölk.

Termen kommer från den italienska caffellatte eller caffè latte från caffè e latte, bokstavligen “kaffe och mjölk”. I norra Europa och Skandinavien har termen café au lait traditionellt använts för kombinationen av espresso och mjölk. I Frankrike kommer café latte från det ursprungliga namnet på drycken (caffè latte) som är en kombination av espresso och ångad mjölk som motsvarar en “latte” heter på franska grand crème och på tyska Milchkaffee eller i Österrike, Wiener Melange.

Varianter inkluderar mocka med chokladsmak eller att ersätta kaffet med en annan drinkbas som masala chai (kryddat indisk te), mate, matcha, gurkmeja eller rooibos. Andra typer av mjölk som sojamjölk eller mandelmjölk används också.

Kubansk espresso

Kubansk tradition är att dricka kaffe starkt och sött. Ofta blandas sockret med kaffebönorna innan bryggning. Den traditionella metoden att brygga kaffe var med en filtermetod. Även om kvalitetskaffe odlas på Kuba är det dyrt så de flesta kubaner dricker kaffe importerat från Puerto Rico. Den kubanska vanan att brygga kaffe med socker har spridit sig till Miami, West Palm Beach, Tampa and the Keys i Florida där espresso är den föredragna bryggmetoden och en espresso bryggd med socker kallas café cubano, kubanskt kaffe eller kubansk espresso. Ibland används demerara-socker och ibland bryggs inte sockret (vitt eller brunt) med kaffet utan placeras i koppen när kaffet droppas ner i det och rörs sedan om till ett skum.

Caffè crema

Caffè crema (italienska för cream coffee) syftar på två olika kaffedrycker, ett gammalt namn på espresso (40- och 50-talet), och en lång espressodryck som främst serveras i Tyskland, Schweiz och Österrike och norra Italien (80-talet och framåt)  längs den italienska/schweiziska och italienska/österrikiska gränsen. Som en term betyder det i allmänhet “espresso” medan det i tekniska diskussioner med hänvisning till den långa drinken mer snävt kan refereras till som schweizisk caffè crema. Varierande termer inkluderar “crema caffè” och “café crema”. “café” är franska medan “caffè” och “crema” är italienska så “café crema” blandar franska och italienska.

Cafe Zorro

En café Zorro är en dubbel espresso med lika mycket tillsatt varmt vatten.

Espresso Roberto

En espresso Roberto är en dubbel shot espresso med en liten mängd ångad mjölk på sidan. Gjord på rätt sätt tillsätts en skvätt ångad helmjölk.

Espresso romano

En espresso romano är en shot espresso med en citronskiva som serveras vid sidan av. Citronen kan köras längs kanten på koppen som ett sätt att accentuera espressons sötma. Trots namnet har det ingen koppling till Italien eller Rom.

Espresso Sara

En espresso Sara kommer från kommunen Budoia i norra Italien. I likhet med caffè americano är det en enda shot espresso men istället för utspädning med varmt vatten används kallt vatten.

Guillermo

Ursprungligen en eller två shots varm espresso hälld över limeskivor. Den kan också serveras på is, ibland med en touch av mjölk.

Ristretto

Ristretto är traditionellt en shot espresso gjord med normal mängd malet kaffe men extraherad med ungefär hälften av mängden vatten. Eftersom ristrettos i huvudsak är den första halvan av en fullängdsextraktion dominerar de snabbare att extrahera föreningarna i en ristretto. Motsatsen till en ristretto är en lungo som vanligtvis är dubbelt så stor.

Kaffekombinationer

Kaffe med kondenserad mjölk:

Café bombón som det egentligen heter blev populärt i Valencia, Spanien och spred sig gradvis till resten av landet. Det har återskapats och modifierats för att passa europeiska smaklökar som i många delar av Asien som Malaysia, Thailand och Singapore. Samma recept på kaffe som kallas Kopi Susu Panas (Malaysia) eller Gafeh Rorn (Thailand) har funnits i decennier och är mycket populärt i mamak-stånd och kopitiams i Malaysia. En café bombón använder dock espresso serverad med sötad kondenserad mjölk i förhållandet 1:1 medan den asiatiska versionen använder malet kaffe och sötad kondenserad mjölk i samma förhållande. På Kanarieöarna serveras en sort som heter café proprio eller largo condensada med samma mängd kondenserad mjölk men en “café largo” eller espresso lungo. För café bombón tillsätts den kondenserade mjölken till espresson. För visuell effekt används ett glas och den kondenserade mjölken tillsätts långsamt för att sjunka ner under kaffet och skapa två separata band av kontrasterande färg även om dessa lager vanligtvis rörs ihop före konsumtion. Vissa serverar bara en espresso med kondenserad mjölk vid sidan av som kunderna kan göra själva.

Detta om olika kaffesorter och sätt att avnjuta det.

Det finns naturligtvis även kaffedrinkar med alkohol