Hur blir den röda frukten på kaffeträden den svarta aromrika dryck man avnjuter vid frukostbordet eller under eftermiddagsfikan? Processen från träd till färdigt kaffe är inte särskilt komplicerad, men tidskrävande och ganska slitsam.

Plockning och bearbetning av kaffebönan

När kaffeträdets frukter mognat och är röda så är det dags att skörda dem, detta sker vanligtvis en gång om året. Skördetiden kan variera men generellt sett sker den mellan september och mars om odlingen ligger söder om ekvatorn, och mellan april och maj om odlingen ligger norr om ekvatorn. Frukterna plockas för hand, antingen genom att försiktigt skrapa av dem från grenarna, alla på en gång, eller selektivt en och en. Genom den senare metoden plockas frukterna i omgångar så att varje enstaka frukt plockas i precis rätt tid och därmed ger det allra finaste kaffet. Denna metod är förstås betydligt mer tidskrävande och kostsam och därmed inte så vanlig, den används bara för arabicabönor. När frukterna väl är plockade måste bönorna bearbetas på en gång. Bearbetningen kan ske på två sätt, torra metoden eller våta metoden. Den torra metoden går ut på att låta kaffefrukterna torka i solen under sju till 10 dagar. Frukten torkar och skrumpnar ihop och innanför det nu bruna fruktskinnet kan man höra bönorna skallra. Den våta metoden tar inte lika lång tid, bönorna tas ur frukterna inom 24 timmar. Man låter en maskin tvätta bort skinn och fruktkött och naturliga enzymer bryter ner de skyddande lagren som omger kaffebönorna. Därefter torkas bönorna antingen i torkmaskiner eller i solen. Slutligen polerar man bönorna för att få bort det sista tunna lagret av silverskinn och därefter graderas bönorna, först efter storlek och sedan efter densitet. Kaffebönor skickas i regel orostade.

Att rosta kaffebönan

Det är vid rostningen av kaffebönorna som kaffets säregna och så uppskattade smak kommer fram. Man lägger bönorna i rostningsmaskinen som hela tiden rör om bland bönorna för att motverka att de bränns. Temperaturen är hög, upp till 288 C. Först går bönorna från att vara ljust grågröna till gyllene i färgen, sedan sväller de och vid 204 C poppar de till och dubblar sin ursprungsstorlek. Oljorna i kaffebönan tränger fram och färgen mörknar ytterligare och blir snart mörkbruna. Efter tre till fyra minuter poppar de till igen och detta signalerar att bönorna är färdigrostade. Hur länge man rostar kaffebönorna beror på vilken styrka man vill ha på dem. Kortare rostningstid, omkring sju minuter, för ljusare bönor och lättare kaffesmak, upp till 14 minuter eller mer för riktigt mörkt och starkt kaffe av typen espresso, och såklart allt däremellan.

Kaffet mals

Hela poängen med att mala kaffet är att få ut så mycket smak som möjligt ur kaffebönorna. Det allra bästa är att själv mala sina kaffebönor precis när man ska till att brygga sitt kaffe, på så sätt får det mer smak och är alltid färskt. Hur fint du maler ditt kaffe beror på vilken typ av kaffekokare du använder dig av, generellt sett gäller: ju snabbare koktid – desto finare bör kaffet malas. Espresso, som kokas på ca 20 sekunder kräver väldigt fint malda kaffebönor, kaffet ska vara som pulver, droppkaffe som å andra sidan tar tid kan vara betydligt grövre malt.

Föregående inlägg Kaffets ursprung och historia
Nästa inlägg Kaffets tillredningsprocess