Man skulle lätt kunna få uppfattningen att kaffe är lätt att brygga eftersom det är något alla gör. Faktum är att det egentligen är en hel vetenskap, eller konstform om man så vill. Det anordnas tävlingar i kaffebryggeri och man kan till och med utbilda sig till professionell kaffebryggare, eller barista som det heter. Här nedan beskrivs hur man tillreder några av de populäraste kaffesorterna i Sverige idag.

Hitta rätt kaffe

Först och främst gäller det att hitta kaffebönor av hög kvalitet och rätt rostningsgrad för den typ av kaffe man är ute efter, mindre rostade för ljusare och svagare kaffe och mycket rostade för starkt och mörkt kaffe av typen espresso. Bönorna ska vara så färska som möjligt (dock bör de vila öppet i 12-24 timmar efter rostningen för att alla smaker ska få en chans att sätta sig ordentligt) och bör malas i anslutning till att kaffet ska bryggas för att få ut så mycket som möjligt av smaken. Med fördel kan man blanda olika sorter för att få fram en personlig och unik smak. Rostar och maler du för mycket kaffe än du kan förbruka inom en vecka så är det viktigt att förpacka det i en syrefri behållare. Syre, ljus och fukt gör att kaffe härsknar.

Hur doserar man rätt?

Är kaffet färskt så spelar det ingen roll hur mycket man använder för att brygga sitt kaffe, det blir ändå aldrig beskt, det kan dock få för stark smak. Använder du dig av egenmalt kaffe så behövs i regel fler mått eftersom det är luftigare än det vakuumförpackade kaffet man hittar i affären. Orkar man mäta och väga så är en generell regel ca 7-8 gram kaffe per kopp, en kopp räknas oftast som 1,25 dl vatten, i större siffror ca 60 gram kaffe per liter vatten.

Koka vanligt bryggkaffe

Det godaste bryggkaffet anser de flesta proffs att man får genom att använda sig av en bistrobryggare (eller pressobryggare som det också kallas). Man kokar upp vatten men låter det inte koka länge då det förlorar syre ju längre det kokar, och syrerikt vatten ger godare kaffe. Låt vattnet svalna en halv minut så att det ligger på en temperatur på 94-96 C, häll sedan det varma vattnet över kaffet i bistrobryggaren och låt det dra i ca fyra minuter för att sedan försiktigt pressa ner filtret. Häll upp kaffet i en favoritkopp och njut.

Espresso och Cappuccino

Espresso är en liten men stark kaffe som dricks i ett par klunkar. Kaffebönorna ska rostas länge för att bli riktigt mörka och sedan malas till ett mycket fint pulver. Espresson behöver sedan en särskild espressomaskin för att bryggas snabbt och rätt. På marknaden finns en hel uppsjö av olika espressomaskiner och det börjar idag bli ganska populärt att köpa en till hemmet till skillnad från tidigare då espresson mest har varit en kaffe man dricker ute. Till en espresso behövs ca 7 gram kaffe och den bör bryggas på mellan 17-25 sekunder. Espresson ska serveras i en liten kopp, fylld till strax under hälften.

Cappuccino och andra espressobaserade kaffedrinkar För att göra cappuccino så gör man en dubbel espresso i en större kopp. Därefter ångskummar man mjölk (ju högre fetthalt desto fluffigare mjölk) i espressomaskinens mjölkskummare, håll mjölken i en bringare och låt skumstaven ligga strax under ytan och spruta ut ånga i mjölken tills bringare du håller är så pass varm att den är obehaglig att hålla i. Dunka bringaren lätt i bordet ett par gånger för att få bort alla stora luftbubblor och häll sedan den skummade mjölken över den dubbla espresson. Toppa med kanel eller choklad och tillsätt socker efter smak.

Caffè latte och caffè macciato har blivit väldigt populära kaffedrycker i Sverige och är espresso med mer mjölk än cappuccinon. Ta en hög mugg eller ett snyggt kaffeglas och fyll till ¾ med skummad mjölk för en latte och ännu lite mer för macciaton, häll därefter försiktigt ner en enkel espresso för latten och bara en skvätt espresso för macciaton. Toppa sedan med kanel eller choklad. Det har även blivit populärt att tillsätta syrups som hasselnöt eller vanilj för extra smak. Freddo cappuccino dricks mycket runt medelhavet och är som en kall cappuccino. För att få till kall skummad mjölk häll mjölken tillsammans med is i en brinkare och mixa med en mixerstav tills mjölken är tjock och skummig. Servera med en dubbel espresso i ett högt glad med krossad is och sugrör.

Föregående inlägg Kaffets process
Nästa inlägg Vattenkokare