Hur du odlar ditt eget kaffe

Kaffebönor växer på växten Coffea arabica som är släkt med gardenia, ixora och coprosma. Det är ett vackert litet träd och blir cirka 5 m högt med glänsande gröna löv och jasmindoftande vita blommor som dyker upp längs stjälkarna under sommar/höst.

När frukten utvecklas längs stjälken börjar den grön och ändras sedan till en ljusröd körsbärsliknande frukt som slutligen mognar och blir mörkbrun. Även om kaffeplantan är ett litet träd kan du beskära den till en buske på 2 meter vilket är den höjden de håller på kaffeplantager. Denna beskärning uppmuntrar också förgrening och ger mer blomning och fruktsättning.

Så vilken typ av mikroklimat behöver du ha för att odla kaffe?

Kaffe föredrar temperaturer mellan 15 och 24 grader men om det är inom intervallet 7-30 grader C kommer det fortfarande att växa ganska bra. Välj en skuggig plats skyddad från kalla eller varma vindar. Frost är den stora fienden i kallare klimat och temperatur under -2 grader kommer förmodligen att döda växten. Den goda nyheten är att hemodlat kaffe inte får några skadedjur eller sjukdomar.

Väldigt gott kaffe!!

Rund och god smak

Bäst i Test

BellaCrema® Espresso
 

Särkilda arabicabönor rostas kraftigt och ger en kropp med fulländad, intensiv och lite kryddig smak. Ett kaffe för alla som söker den perfekta espresson eller som vill ha en kraftfull bas i sin Macchiato, Latte eller Cappuccino.


Bönans styrka: 4,5/5


Endast 259:- (1 kilo)

BellaCrema® LaCrema
 

Noga utvalda sorter av Arabicabönor blandas och utvecklar komplexa aromer i  la crema.  Passar perfekt för den som gärna tar en vanlig kopp kaffe men även dig som vill smaksätta sitt kaffe eller ha en lite mildare espresso.

Bönans styrka: 3/5


Endast 259:- (1 kilo)

Moka kokare 6 koppar
 
Espressobryggaren är tillverkad av det italienska företaget Bialetti som funnits i mer än 80 år och står för hög kvalité och snygg italiensk design. 
 


Kapacitet: ca:300ml


Endast 599:-


Om du bor i ett svalare klimat kan du säkert odla kaffe i en stor kruka och ta in den till en skyddad och varmare plats under vintermånaderna. Om du har ett växthus är det ännu bättre. Nästan alla typer av jord är OK så länge den är lätt sur (pH6), inte blir övervattnad och inte blir för torrt och sandigt. Du kan till och med odla kaffe som en attraktiv krukväxt inomhus och ändå förvänta dig några bönor.

För trädgårdsodlade växter måste det regna vid rätt tid på året vilket för kaffe är vinter/vår. Kaffeblomningen styrs av nederbörd och så lite som 8 mm regn kommer att tvinga fram en ny blomning och fruktsättning under våren och försommaren. Nya regnhändelser kan utlösa ytterligare en blomning så du hittar ofta blommor och mognad frukt på trädet samtidigt eftersom frukten kan ta 6 månader för att mogna. Svalare förhållanden främjar de längre mognadsperioderna. Även om ditt kaffeträd kommer att tolerera torra förhållanden kommer det inte att blomma och frukt utan regelbunden vattning.

Sen vår är den perfekta tiden att plantera ditt kaffeträd. Du bör få din första skörd av kaffebönor efter cirka 3 år (6 år från utsäde) men du behöver cirka 30 plantor för att få tillräckligt med bönor till en daglig kopp.

Sex veckor efter plantering bör du applicera 100 g citrusnäring per träd och fortsätta med det var 6:e ​​vecka under de varmare månaderna eftersom kaffeträd är tunga matvrak. På små plantor när den är cirka 50 cm höga bör du beskära det växande toppskottet för att uppmuntra sidoförgrening. I många kaffeplantager skärs kraftigt skördande kaffeträd nästan till marken vart tredje år för att uppmuntra kraftig nytillväxt som sedan gallras och spetsbeskärs för att återställa den som buskig.

Inuti varje kaffefrukt finns två bönor som ser lite ut som råa jordnötter i storlek och form. Du kan plocka kaffebönor när de mognar till röda eller göra som de gör i Brasilien där kaffefrukten lämnas på trädet tills nästan alla bär har färgats och skrumpnat och bären lätt tas bort på en gån, även om vissa säger att den metoden inte ger det bästa kaffet.

Forskning visar att frukt plockad i det röda körsbärsstadiet ger det bästa kaffet. Dessa “kaffekörsbär” som de kallas är lite syrliga men ganska läckra att äta direkt från trädet när de är röda och mogna.

Att få din kaffefrukt redo för en ångande kopp kaffe är en process i flera steg. Först måste du ta bort fruktköttet runt kaffebönorna vilket är lite mödosamt. Sedan jäsa bönan för att få bort det klibbiga slemmet och blöta kaffebönan i vatten i några dagar tills det börjar dyka upp bubblor. När bönorna känns gryniga är de redo att tvättas.

Torka kaffefrukten

Nu är det dags för torkningen upp till 7 dagar i solen.
För att se när de är klara måste bönan spricka om du pressar den mellan tänderna. Detta kallas pergamentstadiet. Men, det finns mer!
Pergament och silverskalet måste tas bort och den gröna bönan är det enda som skall vara kvar och det är den bönan du skall rosta.
Du kan rosta dem i ugnen (det tar bara cirka 10 minuter), köpa en specialbyggd rostare eller så finns det företag som rostar dina bönor åt dig.

Coffea arabica är bara en typ av Coffea-arter som ursprungligen var inhemska uppe i bergen i Etiopiens sydvästra högland. Denna typ av kaffe, Arabica, har mindre koffein vilket är det som ger kaffet dess bittra smak så många tycker att detta är det bästa kaffet.

Legenden säger att en etiopisk getskötare från 800-talet märkte att hans getter blev mer energiska när de åt de klarröda bären från en viss buske så han tuggade på frukten själv. Han tog dem till ett närliggande kloster där munkarna upptäckte att de brända bönorna när de blandades med vatten gav en dryck som gav dem energi.

Kaffe som dryck var dock ganska okänt under århundraden. Istället blev det så att eftersom fruktköttet från kaffekörsbäret var sött åts det först. På vissa ställen maldes de gröna orostade kaffebönorna upp och blandades med animaliskt fett. Hmmm… yummy? Denna blandning pressades sedan till små klumpar och användes för energi.

Kaffeträd odlades ganska mycket för kaffeproduktion i början av 1880-talet med Arabicabönor. Eftersom det inte finns några allvarliga skadedjur eller sjukdomar som kräver några skadliga bekämpningsmedel skulle odling av ditt eget kaffe kunna vara ett av världens mest naturligt producerade kaffe.