Vattenkokare bör finnas i varje hem

Koka vatten i kaffekokare istället för på spisen och spara energi

Vattenkokare är idag en av de vanligaste elektriska apparaterna i svenska hem. Varje år säljs det omkring 200 000 vattenkokare av olika märken på den svenska marknaden och för den som ofta använder sin vattenkokare råder det knappast något tvivel om varför vattenkokare har blivit så populära och används av så många.

En vattenkokare är i de flesta fall lika enkel som praktisk. Vattenkokaren består av kanna som helt eller delvis fylls med vatten. Vattnet värms sedan upp via ett värmeelement som antingen är friliggande eller sitter gömt bottenplattan på vattenkokaren. Vattenkokaren med ett friliggande värmeelement i form av ett rör eller värmeslinga kan ibland kräva att man kokar en minsta mängd vatten för att värmeelementet hela tiden ska vara täckt med vatten men med en vattenkokare med värmeelementet i botten kan man oftast värma nästan hur små mängder vatten som helst. Det finns både vattenkokare med sladd och de som är sladdlösa. Sladdlösa vattenkokare fungerar som så att själva kannan är sladdlös och placeras på en speciell platta, en docka, som förser kannan med elektricitet. Fördelen med en sladdlös vattenkokare är att kannan med vatten enkelt kan flyttas till exempel köksbordet så snart vattnet blivit varmt. Alla vattenkokare idag är även så praktiska att de automatiskt slår av vid kokpunkten eller strax innan vilket gör att ännu mer energi sparas på samma gång som att det blir säkert och praktiskt då man inte hela tiden behöver övervaka vattenkokaren.

Eftersom att vattenkokarens smarta funktion kräver mycket mindre energi för att värma vatten jämfört med exempelvis en platta på spisen sparar man både pengar och miljön på att använda en vattenkokare. De flesta använder vattenkokare främst för att värma vatten till te eller kaffe men en vattenkokare kan med fördel användas till mycket mer genom att förkoka vatten till exempelvis pasta, potatis eller grönsaker. En vattenkokares låga energiförbrukning gör också att den svenska statliga energimyndigheten rekommenderar att man använder vattenkokaren till så mycket det bara går.

Det finns en mängd vattenkokare på den svenska marknaden idag. De flesta märken är ganska snarlika och vattenkokarens design och volym som avgör vilken vattenkokare man köper. Även om designen och volymen naturligtvis är viktiga finns det även ett par andra saker som kan vara värda att fundera på inför köpet av en ny vattenkokare:

  • Hur snabbt vattnet tappar värme efter det att vattnets kokats upp och slår av sig själv.
  • Hur mycket energi vattenkokaren använder för att koka upp en viss mängd vatten.
  • Hur lång tid det tar att koka upp en viss mängd vatten.
  • Hur varm vattenkokaren blir på utsidan. En del vattenkokare blir riktigt varma på utsidan vilket gör att man själv eller barn kan bränna sig på apparaten.

Det är inte alltid helt lätt att jämföra dessa faktorer i butiken då de olika tillverkarna av vattenkokare såklart gärna framhåller det deras vattenkokare är bra på och tonar ner nackdelarna men köper man sin vattenkokare i en välsorterad butik med duktig personal brukar de kunna hjälpa till med att svara på dessa frågor.

Föregående inlägg Kaffets tillredningsprocess
Nästa inlägg Kaffekvarn och kaffekvarnar